ברצוננו להביא לתשומת ליבכם מספר עדכונים חשובים שיצאו לאחרונה בתחום דיני העבודה.
תקנות הביטוח הלאומי (שיפוי מעסיקים לגבי תקופת שירות מילואים שהוא שירות חירום) (הוראת שעה – חרבות ברזל), התשפ"ד-2024
בהתאם לתקנות הביטוח לאומי, כפי שפורסמו ברשומות ביום 1.5.2024, המוסד לביטוח לאומי ישפה מעסיק של עובד שגויס למילואים בשיעור של 20% משכר הברוטו של העובד.
עד היום, מעסיק של עובד שגויס למילואים היה זכאי לשיפוי מהמוסד לביטוח לאומי בגובה שכר הברוטו של העובד, אך השיפוי לא כלל את התנאים הסוציאליים המשולמים לעובד, כדוגמת הפקדות פנסיוניות.
כעת, מעסיק של עובד שגויס למילואים יקבל תוך 60 יום החזר בשיעור של 20% משכר הברוטו של העובד, שיחושב על בסיס שכרו בשלושת החודשים שלפני הגיוס.
החזר זה, ישולם למעסיק רטרואקטיבית בגין עובד שנקרא לשירות מילואים מפרוץ המלחמה ועד לסוף שנת 2024.
תיקון תקנות להגברת האכיפה של דיני העבודה – רכיבי שכר לעובדי קבלן
ביום 1.1.2024, נכנסו לתוקפן תקנות להגברת האכיפה של דיני העבודה (רכיבי השכר המרכיבים את ערך שעת עבודה וערך שעת עבודה לעובד קבלן), התשפ"ג-2023 ("התקנות"), אשר מטרתן לקבוע את רכיבי השכר וערך שעת העבודה המינימלי שיש לשלם בגין התקשרות עם חברות שירותים בענפי הניקיון, השמירה, האבטחה וההסעדה, וזאת מתוך מטרה להבטיח שכר בסיס הולם לעובדים בענפים אלו ולמנוע התקשרות בגדר "חוזה הפסד".
תחשיב ערך שעת העבודה מפורסם ויעודכן מעת לעת באתר משרד העבודה.
יוזכר, כי בהתאם להוראות החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה, תשע"ב-2011 ("החוק להגברת האכיפה"), חלים על מזמין השירות חובות אזרחיות כלפי עובדי הקבלן המועסקים ומוצבים בחצריו של מזמין השירות.
למעשה, החוק להגברת האכיפה קובע כי מזמין השירות חייב לנקוט באמצעים כדי למנוע פגיעה בזכויות עובדים של קבלן המועסקים אצלו, ובכלל זה, עליו לוודא כי עובדי הקבלן מקבלים את מלוא הזכויות המגיעות להם על פי דין. בתוך כך, אחריותו של מזמין השירות הינה בין היתר:
- קביעת דרך יעילה למסירת דיווח על פגיעה בזכויות עובדי הקבלן ובירור המידע שהגיע אליו, וכן יידוע עובדי הקבלן המוצבים בחצרי המזמין בדבר אפשרותם להגיש תלונות כנגד מעסיקם באמצעות ערוץ זה.
- לוודא כי הסכם ההתקשרות מול הקבלן כולל פירוט של כל רכיבי השכר שישולמו לעובדים, וכן עלות השכר המינימלית, והצהרת הקבלן על עלויות נוספות שיכולות להיות לו, כגון בשל "אירוע מזכה" (כהגדרתו בתקנות "אירוע שבעקבותיו זכאי עובד לפי החוק או צו הרחבה, לפי העניין, לתשלום רכיב שכר" כגון, דמי מחלה, חגים, נסיעות, השלמת פיצויי פיטורים, שי לחג וכיוב'); וכן את הרווח, ובכך לוודא שלא מדובר ב"חוזה הפסד";
למעשה, התקנות המדוברות קובעות לגבי כל אחד מענפי השירות – ניקיון, שמירה והסעדה – את רכיבי השכר המרכיבים את ערך שעת העבודה ואופן חישוב ערכם של רכיבי השכר השונים בכפוף לוותק העובד (המוצב בחצרי מזמין השירות) והיקף משרתו. חשוב לציין ש"אירוע מזכה" מוגדר בתקנות לכל אחד מהענפים בנפרד.
כאמור, על הצדדים לכלול בהסכם ההתקשרות פירוט מלא של כלל רכיבי השכר שישלם הקבלן לעובדיו וכן את עלות השכר המינימלית אשר לא יפחתו מהאומדן על פי התקנות, כמו כן, הצהרה של הקבלן על עלויות נוספות כולל רווח, והתחייבות של מזמין השירות לתשלום תמורה בסכום שלא יפחת מהאמור.
יצוין, כי אי עמידה בהוראות החוק, עלולות להשית על מזמין השירות ועל נושאי המשרה בו, אחריות אזרחית, אחריות פלילית וקנסות מנהליים בסכומים משמעותיים.
תחולת התקנות היא מיום 1 בינואר 2024 ("המועד הקובע"), והן יחולו על התקשרויות שיערכו לראשונה מהמועד זה ואילך. לגבי התקשרות שנערכה קודם למועד הקובע, התקנות יחולו ממועד חידוש ההתקשרות או הארכתה, אם יחולו מהמועד הקובע ואילך, או מיום 1 בינואר 2025, לפי המוקדם.
אנו ממליצים לבחון מחדש כל חוזה התקשרות שנחתם בין מזמין השירות לבין חברות למתן שירותים, ובפרט אלה המעניקות שירותים באחד מהענפים המוזכרים לעיל על מנת שיעמדו בדרישות הדין.
הנחיה האוסרת שימוש בתניות אי תחרות בארצות הברית
ביום 23.04.2024, פרסמה ועדת הסחר הפדרלית ה-FTC הנחיה מחייבת האוסרת שימוש בסעיפי אי-תחרות בהסכמי העסקה ובהסכמי שירותים בארה"ב עם עובדים וקבלנים עצמאים ("ההנחיה").
ההנחיה עתידה להיכנס לתוקף 120 יום לאחר פרסומה במרשם הפדרלי ("המועד הקובע"), אלא אם המועד ידחה במסגרת עתירות שהוגשו או יוגשו לבתי המשפט בארה"ב. עם זאת, הקולגות שלנו בארה"ב צופים כי ההנחיה תיוותר על כנה (אם כי יתכנו שינויים כאלה או אחרים).
למרות האיסור הגורף על הכללת תניות אי תחרות בהסכמי העסקה ו/או הסכמים שירותים, קיימות נסיבות מסוימות שבהן, ככל הנראה, יינתן תוקף לתניות אלה, ובהן:
- הסכמים קיימים עם מנהלים בכירים (שנחתמו טרם המועד הקובע) אשר נמנים עם קובעי מדיניות החברה ומשתכרים שכר שנתי שגבוה מ- $151,164. הובהר, כי הפרשנות מיהו מנהל בכיר תפורש באופן דווקני וצר מאוד, תוך שימת דגש על יכולת ההשפעה של המנהל/ת על מדיניות הארגון. למען הסר ספק, מעסיקים שיחתמו עם מנהלים בכירים הסכמי העסקה או הסכמי התקשרות לאחר כניסת תוקפה של ההנחיה, לא יוכלו לאכוף עוד את תניית אי התחרות.
- תניות אי תחרות ספציפיות שנכתבו בסבירות ובתום לב כחלק ממכירה של ישות עסקית.
- אכיפת אי תחרות כאשר עילת התביעה התעוררה לפני המועד הקובע.
- אכיפה בתקופת ההודעה המוקדמת או תקופת הסתגלות בגינה העובד מקבל שכר והטבות (Garden Leave).
- אכיפת תנית אי תחרות בארגונים ללא כוונת רווח, גופים פיננסיים מסוימים וארגונים כגון חברות תעופה זרות וגופים אחרים.
ההנחיה אינה אוסרת על תניות והתחייבויות מגבילות אחרות, כגון החובה לשמירת סודיות, אי שידול של לקוחות או עובדים, כל עוד הן אינן רחבות עד כדי כך שהן מונעות בפועל מהעובד/נותן השירותים לעבוד במקום עבודה אחר.
עוד קובעת ההנחיה כי על מעסיקים לעדכן את כל העובדים ונותני השירותים בארגון שלהם, למעט מנהלים בכירים (כמפורט לעיל), שנתונים לתניות אי תחרות כי הם לא מחויבים יותר להגבלה זו, ושהמעסיק לא יאכוף זאת.
בשל המורכבות הרבה והשינויים שעדיין צפויים או עשויים להתקבל ביחס להנחיה, אנו ממליצים ללקוחותינו להיוועץ בנושאים רגישים אלה, ובמידת הצורך, נשמח לסייע ולקשר בינכם לבין הקולגות שלנו המומחים לדיני עבודה בארה"ב.
חוק הקפאה והפחתה של דמי הבראה בשנת 2024 לשם תקצוב הטבות לחיילי מילואים, התשפ"ד-2024
ביום 18.3.2024, פורסם ברשומות חוק הקפאה והפחתה של דמי הבראה בשנת 2024 לשם תקצוב הטבות לחיילי מילואים התשפ"ד- 2024 (להלן: "החוק"), שעניינו הפחתת דמי הבראה מכל עובד במשק והעברתו לאוצר המדינה, לטובת הענקת הטבות לחיילי מילואים, וזאת על רקע מלחמת "חרבות ברזל".
החוק קובע כי מעסיק יפחית לעובד מתשלום דמי ההבראה בשנת 2024, סכום השווה למחיר יום הבראה אחד לו זכאי אותו עובד. ההפחתה תחול על כל עובד שזכאי לפי הסכם או נוהג לדמי הבראה בשנת 2024, למעט עובד המועסק על-ידי יחיד שלא במסגרת עסק או משלח יד. באשר לעובד במשרה חלקית, מחיר יום ההבראה שיופחת יהיה בהתאם לחלקיות משרתו.
המעסיק יעביר את סכום דמי ההבראה שהופחת לעובד לקופת המדינה, במועד תשלום דמי ההבראה לעובד, ויראו אותו כמס שנוכה במקור ממשכורת לעניין דיווח, גבייה ואכיפה לפי פקודת מס הכנסה. בנוסף למחיר יום ההבראה, הסכום יכלול גם את התשלומים שהמעסיק היה נדרש להוציא עבור אותו יום הבראה (לרבות, תשלום לקרן השתלמות, מס שכר, ביטוח לאומי ועוד).
ככל שדמי ההבראה ניתנים לעובד בדרך של מימון נופש, או בהטבה אחרת הניתנת בעין, מחיר יום ההבראה יחושב בהתאם לעלות השווי הכולל של ההטבה שניתנה לעובד, חלקי מספר ימי ההבראה להם זכאי העובד בשנת 2024. במקרים אלו, המעסיק רשאי להקטין את מימון הנופש בגובה מחיר יום ההבראה.
יחד עם זאת, עובד שבשנת 2024, יהיה זכאי ל-5 ימי הבראה ומשכורתו החודשית הממוצעת בתקופה של שלושת החודשים ינואר 2024 עד מרץ 2024 אינה עולה על 6,000 ש"ח, ההפחתה לגביו תהיה בשיעור של חצי יום הבראה בלבד.
העלאת שכר המינימום – החל מאפריל 2024
החל מיום 1.4.2024, התעדכן שכר המינימום והועמד על סך 5,880.02 ש"ח לחודש עבודה מלא (במקום 5,571.75 ש"ח), ועל סך 32.30 ש"ח לשעת עבודה (במקום 30.61 ש"ח).
עדכון שכר המינימום צפוי להשפיע על רכיבי השכר המשולמים לעובדים המשתכרים משכורת חודשית בגובה שכר המינימום, וכן על עובדים המקבלים תשלום שעתי בגובה שכר המינימום. בין היתר, השינוי צפוי להשפיע על הבסיס לחישוב גמול עבודה בשעות נוספות, גובה ההפקדות לתגמולים פנסיוניים ופיצויי פיטורים, גובה ההפקדות לקרן ההשתלמות, שווי ימי חופשה, מחלה ודמי הבראה.
נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה והתייעצות לגבי אופן יישום הוראות החוק וצו ההרחבה, ומזמינים אתכם ליצור עימנו קשר לקבלת ייעוץ פרטני.
בברכה,
מחלקת דיני עבודה – FWMK
כתבו וערכו: עורכי הדין יעל בן נעים, אלעד אסטרו, דינה מץ ואורן נקש
*אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי.
לצפיה בניוזלטר>>